Groenstrook op de Julianabrug kost vier ton

dinsdag 21 april 2020

Afgelopen juli werd de renovatie van de Julianabrug besproken. Die avond stemde de raad in met een aangepaste variant, waarin een groenstrook op de brug zou worden opgenomen. Deze groenstrook zou wel vier ton gaan kosten, maar de wethouder hield de raad voor dat het vrijwel zeker was dat we subsidies zouden kunnen binnenslepen. Het zou ons al met al niets gaan kosten.

Als DURF waren wij sceptisch en stemde als een van de weinige partijen tegen. De term 'groenstrook' wekt een verkeerd beeld op, want in feite ging het om een kruidenberm en ecologische strook waardoor vlinders, muizen en insecten de Rijn konden oversteken. De verbindingen naar de duinen toe ontbraken en daarom hadden ecologen al hun bedenkingen geuit: zou deze extra brede groenstrook wel enig nut hebben?

Wij waren dus niet overtuigd. Het zou ons veel geld kunnen kosten en de natuur schiet er nauwelijks iets mee op. We kunnen het geld beter gebruiken om onze gemeente écht groener te maken! Maar wethouder Nagtegaal zei dat de subsidie vrijwel zeker binnen was, en dat overtuigde de meeste partijen.

Nu echter zien we dat onze zorgen terecht waren doordat er nog steeds een gat is tussen de subsidies en daadwerkelijke kosten. Nu mag Katwijk zelf betalen voor een kruidenberm en ecologische strook die meer dan vier ton kost. Als DURF zullen we de toelichting van de wethouder afwachten, maar het lijkt erop dat de wethouder een blunder op dit dossier heeft gemaakt en er sprake is van een totaal verkeerde inschatting. Eerst was er al vertraging, en nu komt er nog eens vier ton aan kosten bij.

DURF wil daarom dat de gemeenteraad dit plan gaat aanpassen, en de groenstrook uit het plan wordt gehaald. Dit geld kan veel beter voor groen op andere plekken worden gebruikt.

Max van Duijn

Max van Duijn

Fractie