Statement over het corona-virus (21 maart)

vrijdag 10 april 2020

Beste Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers,

We staan op dit moment voor een van de grootste uitdagingen in de naoorlogse geschiedenis. Een slechte film die pas net van start lijkt te zijn gegaan en we zijn als gemeenschap gevraagd te handelen. De onwerkelijkheid van de situatie is met geen pen te beschrijven en ook u heeft daar vast heel veel gevoelens en ideeën bij. Het is belangrijk om daar met elkaar over te blijven praten, want het is voor veel mensen een angstige situatie en het is fijn die gevoelens kwijt te kunnen.

Het is niet alleen de angst voor het coronavirus, maar ook dat de zekerheid op andere gebieden is komen te vervallen. De impact van de maatregelen zijn groot op Katwijkse verzorgingscentra, families, ondernemers en hulpbehoevenden. Wij hopen dat de maatregelen vanuit het kabinet om de economie draaiende te houden ook ondernemers zullen gaan helpen. Tegelijkertijd zien we door deze crisis juist ook de mooiste kant van onze samenleving. Een kant waaraan sommige mensen twijfelden of die nog sterk was. De kracht van de samenleving wordt vaak als clichébeeld gebruikt, maar in tijden van nood zien we dat burgers met een goed hart naar voren stappen. De studenten die zich aanbieden als bijleshulp voor scholieren die thuiszitten, mondkapjes die worden ingeleverd voor Katwijkse verzorgingscentra en burgerinitiatieven als de boodschappenservice voor ouderen en hulpbehoevenden. Het zijn stuk voor stuk prachtige initiatieven die ervoor zorgen dat we hier samen doorheen kunnen komen. Wij willen iedereen die zich op zijn of haar manier inzet bedanken.

De gezondheidscrisis lijkt de komende weken niet te stoppen en daarom is er eerder deze week besloten om geen raadsvergaderingen tot en met 6 april te organiseren. Dit lijkt ons de juiste beslissing. Het is belangrijk dat het democratisch proces gewaarborgd wordt en inwoners de mogelijkheid blijven hebben om in te kunnen spreken. Er staan belangrijke onderwerpen op de agenda, maar niets is belangrijker dan onze volksgezondheid. Inwoners en raadsleden moeten zich niet gehinderd voelen om bij een vergadering aanwezig te zijn.

Tot slot. Het is vandaag precies 2 jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden, maar ze lijken verder weg dan ooit. Een uitgebreide terugblik op deze periode lijkt ons dan ook niet gepast. Nu is het moment gekomen om vooruit te kijken en de rijen te sluiten. Gezamenlijk als samenleving, ondernemers en politiek. De komende periode zullen wij daarom geen uitgebreide politieke berichten plaatsen. Het is ongepast om nu te spreken over een aantal lokale onderwerpen, als dat in het niet vervalt met de coronacrisis. Er is even geen tijd voor publiekelijk politiek bedrijven. Op de achtergrond zullen wij natuurlijk ons stevig voorbereiden voor de periode dat er weer vergaderd gaat worden.

Wij wensen iedereen de komende tijd heel veel sterkte toe en roepen iedereen op om naar elkaar om te blijven zien. Uw familie, vrienden, buren, ouderen in de straat…

 

Het is belangrijker dan ooit.

Max van Duijn

Max van Duijn

Fractie