Gemeentelijk bestuur
- De gemeente moet aangenomen voorstellen toelichten via sociale media. Dit kan bijvoorbeeld via Facebook, Instagram, Snapchat of Twitter.
- In de gemeente Woudrichem is er een positief experiment uitgevoerd waarbij inwoners live konden reageren op de raadsvergadering doormiddel van een chatfunctie. Wij zouden ook graag willen zien dat in Katwijk deze stap wordt genomen doordat hiermee de drempel tot participatie lager wordt.
- Een discussieplatform als ‘Argu’ waarop inwoners over bepaalde onderwerpen kunnen discussiëren en stemmen zou van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de inhoudelijke discussie in onze gemeente. De gemeenten Houten, Utrecht, Dordrecht en Heerenveen zijn reeds gestart met het gebruiken van dit platform.
- Het zou raadsleden, burgemeester en wethouders niet misstaan om regelmatig een livesessie te doen om zo gemakkelijk en op een laagdrempelige manier in contact te komen met inwoners. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doormiddel van Facebook.
- Officiële bekendmakingen van de gemeente zouden via sociale media en een eventuele Buurtapp gecommuniceerd moeten worden.
- Het ambtelijk apparaat dat in contact staat met de burger moet gehumaniseerd worden met oog op de praktische omgangsvorm.
- Het ambtsgebed wordt in de gemeenteraad afgeschaft.
- De gemeente functioneert op het gebied van handhaving ook ‘gewoon’ op zondag. Dit houdt onder andere in dat BOA’s ook op zondag werken.
- De agenda van de burgemeester en wethouders wordt openbaar gemaakt.
- De gemeente moet de bestaande bepalingen rondom de openbare eerbaarheid en zedelijkheid niet verkleinen in het APV.
- Bij elk besluit van het college wordt vermeld met wie de wethouder contact heeft gehad voor consultatie. Hiermee wordt de afweging overzichtelijker.
- We werken aan verdergaande deregulering van de uitgegeven vergunningen.
- Bij het samenwerken met andere gemeentes moet er worden gestreefd naar een evenwicht tussen het lokale en regionale belang. De zelfstandigheid van onze gemeente staat daarbij voorop en wij zullen dan ook niet akkoord gaan met een eventuele verdere fusie.
- Alle kernen hebben recht op bepaalde basisvoorzieningen. Het mag niet zo zijn dat er relatief gezien een fors groter bedrag aan Katwijk aan Zee wordt gespendeerd terwijl Valkenburg en Rijnsburg achterblijven. Dit moet de komende jaren voorkomen worden.
- Personen die gewetensbezwaar hebben bij het sluiten van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht worden bij werving van ambtenaren van de burgerlijke stand uitgesloten. De overheid hoort neutraal te zijn en daar passen weigerambtenaren niet bij.
- De gemeente hoeft geen actieve rol te spelen bij het voorkomen van misbruik van Gods Naam. Dit hoeft dan ook niet in het APV opgenomen te worden.
- Gemeentelijke arbeid zou ook op zondag mogelijk moeten zijn. Ambtenaren die daar problemen mee hebben kunnen daartoe absoluut niet verplicht worden.
Het gemeentelijk referendum
- Het mogelijk maken van een lokaal georganiseerd referendum doormiddel van een referendumverordening.
- Wij kiezen ervoor om in de gemeente een raadgevend en raadplegend referendum mogelijk te maken. Momenteel is dit al van toepassing in de gemeente Noordwijk en als het aan ons ligt volgt de gemeente Katwijk zo snel mogelijk.
- Het raadgevend referendum gaat over een onderwerp waarover de gemeenteraad een besluit wil gaan nemen. Inwoners kunnen dan voor of tegen dit besluit stemmen. Dit is voor ons de belangrijkste vorm van het gemeentelijk referendum omdat hierdoor burgers zelf een referendum kunnen bewerkstelligen. Het komt echt vanuit de burgerbevolking en daarmee zal er ook de meeste draagvlak voor het desbetreffende referendum.
- De gemeenteraad kan ook burgers bij besluiten betrekken. Dit doen zij doormiddel van het raadplegende referendum. Het raadplegend referendum moet worden ingesteld om inwoners van Katwijk in het beginstadium te vragen naar hun mening over een bepaald onderwerp. Inwoners kunnen dan voor of tegen dit besluit stemmen.
- Wij vinden dat er ook referenda mogelijk moeten zijn over afspraken die zijn gemaakt in het collegeakkoord. Bepaalde partijen vinden dat het alleen over ‘nieuwe’ onderwerpen moet gaan maar gaan wij niet in mee. Het laatste woord ligt uiteindelijk altijd bij de burger.
- Volgens de Nederlandse grondwet moeten beide vormen van het referendum niet-bindend zijn. Desalniettemin is de uitslag voor DURF bindend. Ook als dit geheel in strijd is met ons verkiezingsprogramma.
- Wij kijken bij een eventueel referendum niet naar de opkomst. Er is geen sprake van een opkomstdrempel. Een opkomstdrempel zorgt alleen maar voor een lastige situatie waarin burgers kunnen worden ontmoedigd om te gaan stemmen.
Waar kunnen referenda over worden aangevraagd?
U kunt een referendum aanvragen over onderwerpen waarover de raad nog een beslissing moet nemen. Het gaat dus altijd om een onderwerp dat al bij de raad op de agenda staat. Niet alle onderwerpen komen voor een referendum in aanmerking. Onderwerpen waarover geen referendum kan plaatsvinden, zijn:
- Individuele kwesties, zoals benoemingen, ontslagen, schorsingen, kwijtscheldingen en schenkingen.
- De hoogte van geldelijke voorzieningen voor ambtsdragers, voormalige ambtsdragers en hun nabestaanden.
- De vaststelling, wijziging of intrekking van de arbeidsvoorwaardenregeling en daaruit voortvloeiende besluiten voor de griffier en de medewerkers van de griffie.
- De vaststelling van de gemeentelijke begroting en de jaarrekening.
- De vaststelling van de gemeentelijke tarieven en belastingen.
- Het voor kennisgeving aannemen van notities en rapporten.
- De referendumverordening.
- De uitvoering van een besluit van een hoger bestuursorgaan of de wetgever waarbij de raad geen beleidsvrijheid heeft.
- Onderwerpen waarover, naar het oordeel van de raad, eerder een besluit is genomen en waarover een referendum is gehouden of kon worden gehouden.
- Onderwerpen waarvan de raad van mening is dat er andere dringende redenen zijn om geen referendum te houden.
Hoe verloopt het proces bij een raadgevend en raadplegend referendum?
Bij het raadgevend referendum moet er een bepaald stappenplan doorlopen worden. In de gemeente Katwijk zou dat er zo uit moeten zien:
Stappenplan tot een raadgevend referendum
- Een inleidend verzoek om een referendum te houden wordt uiterlijk vijf werkdagen voor de plenaire behandeling in concept raadsbesluit bij de voorzitter van de raad ingediend. Het verzoek is voorzien van een dagtekening en vermeldt om welk concept besluit het gaat. Een verzoek kan uitsluitend worden ingediend door een kiesgerechtigde.
- Het verzoek wordt ondersteund door tenminste honderdvijfentwintig handtekeningen van kiesgerechtigden. Elke handtekening gaat vergezeld van een daarbij behorende naam, adres, woonplaats en geboortedatum. De gemeente stelt hiervoor standaardformulieren ter beschikking.
- De uitgebrachte handtekeningen voor het inleidend verzoek worden door het college op persoonsgegevens en kiesgerechtigdheid gecontroleerd.
- Het inleidend verzoek wordt door de voorzitter van de raad aan de in deze verordening bepaalde vereisten getoetst en vervolgens legt de voorzitter zijn bevindingen voor aan de raad.
- Indien het verzoek voldoet beslist de raad of het verzoek tot het houden van een referendum wordt ingewilligd.
- De stemming over het concept raadsbesluit, zoals dat luidt na verwerking van de aanvaarde amendementen, wordt aangehouden tot de eerstvolgende vergadering na de dag waarop het referendum wordt gehouden, tenzij eerder negatief over de ontvankelijkheid van het referendum wordt beslist.
- De voorzitter van de raad maakt het besluit inzake het inleidende verzoek zo spoedig mogelijk openbaar op een voor de gemeente gebruikelijke wijze.
- Kiesgerechtigden dienen binnen zes weken na de dag na publicatie van het besluit, dat de raad heeft genomen, een definitief verzoek om een referendum te houden in.
- Het definitieve verzoek wordt gedaan op basis van het concept raadsbesluit.
- Dit verzoek wordt ondersteund door ten minste drieduizend handtekeningen van kiesgerechtigden.
- Op een daartoe door het college verstrekt standaard formulier, dat ter ondertekening op het gemeentehuis ligt. Bij het plaatsen van een handtekening op een lijst dient de kiesgerechtigde zich te legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.
- Als het verzoek voldoet aan het bepaalde in de voorgaande leden neemt de raad, binnen vier weken na ontvangst van het definitieve verzoek, een besluit over het houden van het referendum.
Stappenplan raadplegend referendum
- Eén of meer leden van de raad kunnen een voorstel doen tot het houden van een raadplegend referendum.
- Het voorstel wordt schriftelijk vijg werkdagen voorafgaand aan de raadsvergadering ingediend bij de voorzitter van de raad en bevat een probleemstelling met daarbij een toelichting.
- De raad toetst het voorstel aan de gestelde uitzonderingen en besluit aansluitend of een raadplegend referendum kan worden gehouden.
- De raad kan er voor kiezen om over een niet direct aan een raadsbesluit onderworpen onderwerp een referendum te organiseren.
De Buurtapp
- De komende vier jaar zal een van de belangrijkste punten voor ons de oprichting zijn van zogenaamde ‘Buurtapps’. Hiermee bedoelen wij een door de gemeente ontwikkelde applicatie voor op de telefoon waarmee men verschillende zaken kan ondernemen
- Vanuit de Buurtapp kan men op een gemakkelijke manier buurtwhatsappgroepen oprichten en daarmee wordt op een gemakkelijke manier de veiligheid in een buurt vergroot.
- Ook kunnen mensen via de Buurtapp op een laagdrempelige manier met de buurt in contact komen. De sociale cohesie zal hierdoor verbeteren en kan een oplossing zijn voor mensen die zich eenzaam voelen.
- Via zo’n dergelijke Buurtapp wordt het contact met de gemeente ook een stuk simpeler. Een vergunning aanvragen? Een vraag? Een afspraak willen maken? Chatten met de wijkregisseur? Het zou zo mogelijk moeten zijn.
- De Buurtapp zou een goede manier zijn om de burgerparticipatie te verbeteren. Vergaderingen kunnen live worden meegekeken op de bank, mensen kunnen zich makkelijk opgeven als inspreker en raadsbesluiten die een impact hebben op de buurt kunnen makkelijk op een directe manier worden gedeeld.
- Ook kan er via de applicatie worden gereageerd op de gebeurtenissen in de raad. Hierdoor kan er op een inhoudelijke manier gediscussieerd worden over hetgeen dat besloten of besproken wordt. De gemeente en raadsleden kunnen hier dan ook op reageren. Momenteel zien we dat er vaak onjuiste informatie wordt verspreid op sociale media bij precaire onderwerpen; een betere informatievoorziening kan dat verhelpen. De mogelijkheid tot direct reageren verhoogt ook de mate van betrokkenheid.